Przejdź do treści

Definiowanie zarządzanych statusów tożsamości

Od wersji 7.0 nie ma już domyślnej listy zarządzanych statusów. Zarządzane statusy trzeba zdefiniować. Status jest liczbą całkowitą bez ograniczenia liczby znaków; możesz zarządzać dowolną liczbą cyfr.

W aplikacji są jednak domyślnie tworzone dwa statusy:

  • 0: przypisywany domyślnie, jeśli active_person jest równe 0.
  • 1111: status domyślny prawidłowej osoby.

Te dwa statusy można zmodyfikować.

Stronę konfiguracji statusów tożsamości można otworzyć przez menu „Configuration / Identity statuses”.

Przejdziesz bezpośrednio do listy istniejących statusów tożsamości, wstępnie wczytanej do tabeli bez żadnego zastosowanego filtra.

Przewidziano paginację, która wyświetla tylko 10 statusów tożsamości.

W prawym górnym narożniku tabeli dostępne jest pole wyszukiwania. Wyszukiwanie dotyczy kodów lub nazw statusów tożsamości.

Aby utworzyć nowy status tożsamości, kliknij przycisk „type:inline”.

Najpierw wprowadź parametry ogólne statusu tożsamości:

  • Code: kod statusu tożsamości. Musi być unikalny i zawierać wyłącznie cyfry (typ liczba całkowita).
  • Name: nazwa statusu tożsamości. Etykieta, która będzie wyświetlana w różnych formularzach aplikacji. Wymagane.
  • Description: pole do wprowadzenia opisu statusu tożsamości. Opcjonalnie.

Aby wyświetlić i zmodyfikować status tożsamości, kliknij ikonę „type:inline” znajdującą się po prawej stronie w wierszu tabeli odwzorowań.

Do trybu edycji możesz przejść bezpośrednio ze strony wyświetlania statusu tożsamości.

W trybie edycji można modyfikować wszystkie pola.

Działania przycisków w trybie edycji lub tworzenia:

  • Cancel: anuluje trwające wprowadzanie danych i wraca do strony z listą typów osób.
  • Save: zatwierdza formularz i przełącza stronę w tryb wyświetlania.
  • Save and quit: zatwierdza formularz i wraca do strony z listą typów osób.

Aby usunąć status tożsamości, kliknij ikonę „type:inline” znajdującą się po prawej stronie w wierszu tabeli odwzorowań.

Przed usunięciem statusu tożsamości pojawi się komunikat potwierdzający.

Uwaga: nie można usunąć statusu tożsamości, dopóki tożsamości mają ten status.